GUIding DOgs: want de hond is een sociaal dier!

Een sociale hond is een hond die rust uitstraalt, een normale lichaamshouding aan geeft en respect heeft voor zijn baas.

Als twee honden elkaar tegemoet komen, zien we bij een sociale hond en lichte lichaamsverandering die zich uit in een vrolijke kwispelende staart, bij een minder sociale hond veranderd er veel meer. De hond zijn staart en oren gaan in een alerte houding staan, er wordt meestal aan de leiband getrokken en soms kan er gegrom en zelfs blote tanden bij komen.

Sociale honden begroeten elkaar door aan hun achterste te laten snuffelen en geven elkaar een normale lichaamshouding; honden die zich niet laten besnuffelen zijn minder sociaal maar kunnen ook meer tijd nodig hebben omdat ze onzeker zijn.

Niet of minder sociale honden gaan snuit aan snuit staan en geven alleen al met hun lichaamshouding aan dat er spanning in de lucht hangt. Lichaamskenmerken ; grote ogen, haar op de rug en nek dat overeind staat ; oren gespannen ; staart in een NIET kwispelende stand en een gefixeerde blik. Bij de minste verkeerde reactie kan dit in een gevecht uitdraaien.

Een sociale hond heeft een goede stabiele basisopvoeding gehad en voor ons als hondeneigenaars is het leuk als je kan zeggen dat je hond klein of groot goed overweg kan met soortgenoten en andere hondeneigenaars.

In alle diensten die wij aanbieden willen we rekening houden met dit sociale aspect van de hond. In de eerste plaats omdat het welzijn van de hond primeert. Als sociaal dier voelt de hond zich ook beter wanneer we de hond ook als roedeldier erkennen en behandelen. Daarbovenop zal een sociale hond ook gehoorzaamheid tonen, waardoor de band met de eigenaar alleen maar sterker wordt.

Hoe respecteren we dit sociale in al onze hondendiensten?

hondenuitlaatdienst GUIding Dogs

Hondenuitlaatdienst

Bij uitlaatdienst werk ik op dezelfde manier alleen kom ik de hond op zijn vertrouwde plaats oppikken en vertrek dan voor een wandeling met of zonder andere honden dit samen in overleg met de baas van de hond.

Lees meer over onze hondenuitlaatdienst
  • Honden wandelen samen met andere honden
  • Honden mogen HONDS zijn tijdens hun wandeling.
  • Leer genieten van een wandeling en zorg voor voldoende afwisseling.
dogsitting

Dogsitting

Bij dogsitting is het belangrijk dat de hond reeds enkele malen met mij in contact is geweest en dat ik van de eigenaar weet waar het nodige gerief ligt dat ik nodig heb om de hond te kunnen verzorgen. Ook hier in samenspraak met de eigenaar kunnen er meerdere dingen gedaan worden om het huis een bewoonde indruk te geven. ( brievenbus ledigen, rolluiken op en neer laten, licht aan en uit doen. )

Lees meer over onze dogsitting
  • Hond blijft in zijn vertrouwde omgeving.
  • Geen stress door een opgesloten gevoel tussen vele andere honden.
  • Krijgt de nodige aandacht die de hond verdient.
alternatoeve hondenbegeleiding GUIding DOgs

Alternatieve hondentherapie

Tijdens de gehele therapie focussen we op het sociale van de hond, omdat we weten dat een sociale hond een gehoorzame hond is. Zo zijn er heel wat elementen in de therapie die anders zijn dan de “gewone” trainingen, waarbij we wel steeds oog hebben voor de hond als een sociaal roedeldier. De alternatieve hondenbegeleiding is er voor de honden die honds mogen zijn en niet alleen maar moeten presteren. Onze sociale aanpak staat hier dus zéér duidelijk centraal.

Lees meer over onze alternatieve hondenbegeleiding
  • Het uitgangspunt is: een sociale hond is een gehoorzame hond.
  • Groepswandeling met een stabiele roedel vol vertrouwen.
  • Telkens nieuwe dingen zien en leren over je hond, jezelf of andere.

Contacteer ons gerust!

GUIDO Vergeyle
GUIDO VergeyleUw persoonlijke begeleider

Gravin de Merodestraat 20

2260 Westerlo

0471 601 934

...
Loading